BreakingAnna Kinberg Batra får sparken

Anna Kinberg Batra får sparken

Regeringen saknar förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm.

Efter sylvass kritik från Justitieombudsmannen tvingas nu den förra Moderatledaren att lämna sin tjänst.

”Anna Kinberg Batra har i dag fått beskedet att regeringen inte längre har förtroende för henne som landshövding i Stockholms län. Hon kommer därför att lämna sin anställning som landshövding”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Beskedet lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen, säger civilminister Erik Slottner (KD) i en kommentar.

”Regeringen anser att förtroendet för myndigheten inte kan återupprättas med mindre än att länsstyrelsen får en ny chef”, säger han.

Socialdemokraten Ida Karkiainen, ordförande i konstitutionsutskottet, välkomnar beskedet.

”Det var på tiden att regeringen satte ned foten och agerade. Nu måste en ny landshövding återupprätta förtroendet för den här viktiga myndigheten”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Ville stanna

Anna Kinberg Batra själv uppgav under torsdagen att hon inte hade några avsikter att avgå.

– Jag har fått ett viktigt uppdrag som jag känner starkt för och där jag tror att det finns mycket kvar att göra, sade hon till TT.

Det var under torsdagen som Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktade allvarlig kritik mot den Kindberg Batra gällande tre omstridda rekryteringar hon gjorde som ny landshövding i Stockholm.

Enligt JO:s granskning bröt Kinberg Batra mot grundlagens krav på objektivitet vid alla tre anställningsförfaranden. Vid två av fallen hade hon redan på förhand bestämt vem som skulle få jobbet.

– Att man i förväg handplockar personer som man har bestämt sig för utan att veta vilka andra kandidater som eventuellt kan finnas, så ska vårt statliga anställningsförfarande inte se ut helt enkelt, sade Lennerbrant till TT.

Jävig

I det tredje fallet anställde hon en person trots att denne inte uppfyllde kravbilden. Enligt JO fattade hon det beslutet trots att hennes medarbetare uttalat att personen inte borde komma i fråga för tjänsten och uttryckligen avrådde henne från det.

I ett av fallen var Kindberg Batra även jävig, då hon är gudmor till den personens barn.

Anna Kinberg Batra kommer att ha en fortsatt anställning i regeringskansliet.

Läs mer

Populärt