UtblickFem år till för Ursula von der Leyen

Fem år till för Ursula von der Leyen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får fortsätta på jobbet i fem år till.

EU-parlamentet stöttar henne – med 40 rösters marginal.

Den 65-åriga von der Leyen har styrt EU-kommissionen sedan 2019 och har nominerats av medlemsländernas stats- och regeringschefer för en fortsättning i fem år till.

För att det skulle bli så krävdes dock också stöd från minst 361 av EU-parlamentets 720 ledamöter under torsdagen.

Och så blev det. Strax efter klockan 14 kunde talman Roberta Metsola läsa upp de förlösande siffrorna.

– Röster för: 401, sade Metsola.

284 röstade emot, 15 avstod och 7 röster ogiltigförklarades.

Kritik mot Orbán

Dessförinnan valtalade von der Leyen till ledamöterna för att samla så starkt stöd som möjligt.

Vi är inte överens om allt, men vi borde i alla fall vara överens om att Europa är starkare när vi överbryggar våra motsättningar och förenar våra krafter, sade hon.

För att bli vald presenterade tyskan lite av varje på en lång rad områden, framför allt i syfte att övertyga de tunga partigrupperna i mitten: konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE.

– Jag kommer aldrig att acceptera att demagoger och extremister förstör vårt europeiska sätt att leva. Jag står här redo att leda kampen med alla demokratiska krafter i det här huset, sade von der Leyen och tackades med rejäla applåder.

Ännu mer applåderades det när hon sedan tar upp den resa som Ungerns premiärminister Viktor Orbán nyligen gjorde till Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

– Det här så kallade fredsuppdraget var inget annat än en eftergift. Bara två dagar senare riktade Putins flygplan sina missiler mot ett barnsjukhus. Det var inget misstag – det var ett budskap, fräste von der Leyen.

Försvar och miljö

Bland hennes löften inför framtiden finns bland annat en europeisk tillväxtplan med enklare regler för företagen. En särskild försvarskommissionär ska tillsättas och EU:s gemensamma gränsbevakning utökas till en personalstyrka på minst 30 000.

På miljösidan utlovas en ”europeisk havspakt” och dessutom vill von der Leyen skriva in målsättningen om 90-procentiga utsläppsminskningar till år 2040 i EU:s klimatlag.

Det sistnämnda bidrog till att få ett ja från den gröna partigruppen i EU-parlamentet och göra omvalet i princip säkrat redan på förhand.

Resultatet innebär att von der Leyen nu kan börja förhandla om vem som ska göra vad i hennes nya EU-kommission, som ersätter hennes nuvarande från tidigast den 1 november.

Till den kommissionen har Sverige redan nominerat EU-minister Jessika Roswall (M). Vilket uppgift hon får är dock oklart.

Fakta: Ursula von der Leyen

Tyska Ursula von der Leyen är född 1958 i Bryssel, där fadern Ernst Albrecht arbetade för EU-kommissionen.

Hon är utbildad läkare och träffade under utbildningen blivande maken Heiko von der Leyen, som hon gifte sig med 1986. Paret har sju barn tillsammans.

Efter att ha engagerat sig i kristdemokratiska CDU fick hon en rad ministerposter under förbundskansler Angela Merkel: familjeminister 2005-09, arbets- och socialminister 2009-13 och försvarsminister 2013-19.

Efter EU-valet i maj 2019 lanserades hon oväntat som kompromisskandidat till posten som ordförande i EU-kommissionen och tillträdde tillsammans med övriga ledamöter formellt från den 1 december samma år.

Läs mer

Populärt