UtblickBiden: Israel redo att gå vidare med avtal

Biden: Israel redo att gå vidare med avtal

USA:s president Joe Biden hävdar att Israel fortfarande är redo att gå vidare med det senaste förslaget om en vapenvila och frisläppandet av gisslan i Gaza.

Biden talade med Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani under måndagen. I samtalet bekräftade den amerikanska presidenten ”Israels beredskap att gå vidare med de villkor som nu har erbjudits Hamas”, enligt ett uttalande från Vita huset.

”Jag uppmanade Amir Tamim att använda alla lämpliga medel för att säkra Hamas acceptans av avtalet”, skriver Biden på X.

Hamas är nu det enda hindret för att nå en vapenvila, hävdar Biden enligt Vita huset.

Planen för vapenvila presenterades av Biden i fredags, och beskrevs då som framtagen av Israel. Det är dock oklart hur Israel faktiskt ställer sig till förslaget.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu har sedan dess lovat att fortsätta kriget på Gazaremsan tills terrorstämplade Hamas är utplånat, oberoende av vad som händer vid förhandlingarna.

Palestinska Hamas verkar se ”positivt” på förslaget, antydde Egyptens utrikesminister Sameh Shoukry på måndagen. Han sade dock att bollen ligger hos Israel.

USA har tillsammans med Egypten och Qatar medlat mellan Israel och Hamas för att få till en överenskommelse. På måndagen uppmanade USA även övriga medlemmar i FN:s säkerhetsråd att ställa sig bakom det senaste förslaget.

Fakta: Förslagets tre faser

Det förslag till vapenvila som rapporterats ligga på förhandlingsbordet består av tre faser.

Den första gäller i sex veckor och innebär fullständig vapenvila, att israeliska styrkor drar sig tillbaka från ”alla befolkade områden i Gazaremsan” samt att ett antal gisslan utväxlas mot hundratals palestinska fångar.

Fas två är beroende av att parterna först kommer överens om ”nödvändiga arrangemang”. Men om så sker skulle den innebära ett permanent slut på stridigheterna, att alla kvarvarande levande gisslan släpps och att alla israeliska styrkor lämnar Gazaremsan.

I den tredje fasen ska även kvarlevor av gisslan som inte längre är vid liv återlämnas och en omfattande återuppbyggnadsplan ska sjösättas.

LÄS MER: SD redo för samarbete med ryssvänliga partier

Läs mer

Populärt