PolitikS-ledaren: "Vi ska städa upp i marknadskaoset"

S-ledaren: ”Vi ska städa upp i marknadskaoset”

S-ledaren Magdalena Andersson svingar mot regeringen och Sverigedemokraterna i sitt förstamajtal.

Vi ska städa upp i marknadskaoset i välfärden och sätta svenska folkets behov i första rummet, säger hon.

De runt 3 000 demonstranterna i Socialdemokraternas förstamajtåg i Göteborg fick njuta av 25 graders värme. Avenyn badade i sol och solglasögonen var på.

Men väl framme på Götaplatsen får åhörarna lyssna till partiordförandens ganska mörka bild av läget: sjukvårdskris, en kämpande byggbransch och en omvärld präglad av krig.

I flera regioner väntar nedskärningar i sjukvården och arbetsvillkoren är pressade. Andersson anklagar regeringen och SD för att ha prioriterat skattesänkningar i stället för att satsa på vården.

Resultatet är en hemkokt sjukvårdskris, tillagad av Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, säger Andersson.

Ta tillbaka kontrollen

Hon talar också om att ta tillbaka kontrollen över välfärden från marknadskrafterna. Så att tungt kriminella inte kan driva vårdcentraler och äga tingsrättslokaler och så att ”vanligt folk” inte får betala priset när elmarknaden och bankmarknaden inte fungerar.

– Kanske kommer en del tycka att det är radikalt, säger hon, och svarar själv:

– Ja, om man tycker att det är radikalt att tågen går i tid. Eller att barnen får skolböcker i stället för att aktieägarna gör vinster.

Hon talar om demokratin och tar bland annat upp attacken på ett möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Stockholmsförorten Gubbängen.

– Politiskt motiverat, planerat fysiskt våld. En välplanerad attack med tillhyggen. Det är en gräns som har passerats, säger Andersson.

– Syftet är tydligt. Människor ska bli rädda för att ta politiska uppdrag eller engagera sig i civilsamhället. Tröskeln för att delta i det politiska livet ska bli högre. Och vi vet att det här är högerextremismens grundläggande idé.

Utesluta ur EU

På en pressträff före talet presenterade Magdalena Andersson ett förslag inför det kommande EU-valet.

S vill kunna straffa medlemsländer som inte sköter sig, och som en yttersta konsekvens ska de kunna uteslutas ur EU.

Vi vill ha fler och skarpare verktyg för att ta itu med länder som inte sköter sig, säger Andersson.
Förslaget är dock inte möjligt att genomföra i dag. Det kräver omförhandling av EU:s fördrag, vilket är en lång och omständlig process. I nuläget handlar det därför om att driva opinion för att få andra EU-länder med sig på förslaget.