LedareModeraterna gör ideologiskt självmål

Moderaterna gör ideologiskt självmål

LEDARE. Ska politiken styra marknaden? Ja? Nej? Kanske? Ibland? Moderaterna blir allt mer förvirrande, skriver Karl Anders ”Karla” Lindahl.

Politikers förhållande till privata företag och hur dessa ska regleras med lagar och regler är en av grundbultarna i västerländsk politik. Det var här allt började en gång i tiden.

Ska fabriker få anställa barn? Är det okej att jobba 16 timmar om dygnet? Är det verkligen rimligt att Lotten och Henning ska slita ut sina unga kroppar i profitens namn?

Kanske inte.

På ena sidan har vänstern och socialdemokratin stått – på den andra sidan reaktionära krafter.

Att Moderaterna skulle vara för fri prissättning, avregleringar och ackumulering av kapital skulle kännas okej, eftersom det är den positionen de valt inom politiken.

Men vad händer när det inte längre är så?

Genom att ta rygg på Sverigedemokraterna och börja prata brott och invandring istället för skatter och företag lyckades Moderaterna ta makten, men det är ju också här man tvingas bita i den berömda skitmackan.

När man är i opposition kan man prata om det man vill prata om. I regering måste man prata om allt. Göra allt.

När nu en sömnig finansminister kallar till sig företagsjättarna i det svenska matoligopolet är det motvilligt. Politiken ska ju inte styra den typen av saker. Inte egentligen. Inte om man är moderat.

Men genom att boka in mötet i kalendern hoppas Elisabeth Svantesson kunna tysta kritikerna och köpa sig lite tid, förhoppningsvis tillräckligt med tid för att marknaden ska lösa problemet.

Exakt likadant tänker hon nog om bensinen, om räntorna och bostadspriserna.

Men att öppna den där sossedörren och tala med företag är ett ideologiskt självmål som lär göra det omöjligt för Moderaterna att vara konsekventa.

Och om det inte räcker? Vad händer om, som så många gånger i historien, marknaden inte löser problemen, om marknaden bara gör saken värre?

Hur långt är Moderaterna villiga att lämna sin reaktionära ideologi och börja reglera och bestämma? Kan politiken bestämma bensinpriset men inte smörpriset?

Om (när) Moderaternas opinionssiffror sjunker lär inkonsekvensen öka. Hur mycket kommer Svantesson och Kristersson vilja reglera när partiet närmar sig 15 procent?

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.