Elpriset är just nu lika högt i hela landet, men det är bara elkunder i landets södra delar som kommer kompenseras i vinter.
– En stor orättvisa, säger Anders Nilsson, ordförande i Villaägarna i Umeå.
Att ha koll på elpriser och dra ner på energiförbrukningen har nästan blivit en svensk folksport och det är många som oroar sig över hur höga vinterns elräkningar kommer att bli.
På grund av hur vår elmarknad är uppbyggd har det länge varit stor variation på elpriset inom landet, där priserna legat mycket lägre i norr. Nu verkar det ha det ändrats.
Under förra veckan var priserna i elområde 1 och 2 lika höga som i 3 och 4. Spotpriset på två kronor per kilowattimme var dessutom det högsta man sett i landets norra delar på många år. Det rapporterar Sveriges Radio.
Viktig valfråga
I valrörelsen var elpriset en viktig fråga, men nu verkar alla vallöften vara svåra att genomföra.
I ett inlägg på Facebook ondgjorde sig Kristdemokraternas ledare Ebba Busch under förra vintern över tips om att spara el på kalla dagar genom att låta bli och dammsuga. “Elransoneringen är här gott folk” dundrade Busch och poserade i en driva med en dammsugare i famnen.
Hösten 2022 tipsar Busch, som nu är energiminister, om att använda ullunderställ om det är för kallt inomhus.
Ett mer ekonomiskt kännbart svek är högerregeringens löfte om att elen skulle bli billigare om de vann valet.
“Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte” meddelade Ulf Kristersson i en skriftlig kommentar den 2 september.
Nu vet vi att så inte blev fallet. Ingenting var på plats på det utlovade datumet, och det blir inga som helst utbetalningar förrän tidigast under första delen av 2023.
Det blev heller inget högkostnadsskydd, där konsumenterna får ersättning om elpriset går över en viss gräns. Istället kommer de som bor i elområde 3 och 4, alltså södra Sverige, kompenseras för den el de redan förbrukat.
Orättvis kompensation
Det finns flera orättvisor i regeringens elstöd. För det första kompenseras även de som haft bundna elavtal, och därför inte drabbats av de höga elpriserna. Stödet betalas även ut oavsett hur mycket man förbrukat, så de som sparat får mindre utbetalningar.
Den största orättvisan är dock att de som bor i norra Sverige inte får en enda krona. När elpriset nu rusar i norr kommer hushåll och företag i norr inte få något som helst stöd i vinter.
– Det känns ju som en stor orättvisa. När elräkningarna kommer i början av december, för november månads konsumtion, då antar jag att det blir starka reaktioner, säger Anders Nilsson, ordförande i Villaägarna i Umeå, till Sveriges Radio.