Samtidigt som Sverigedemokraterna sitter i regeringsförhandlingar väljer riksdagsledamöter att rösta på skämt i talmansvalet.
Sverigedemokraterna är ett parti som gjort sig känt för en lång rad skandaler. Företrädarna har ofta sagt och gjort saker som varit helt otänkbara i andra partier. I riksdagsvalet blev man näst största parti och sitter nu i regeringsförhandlingar.
I denna nya roll ökar kraven på professionalitet och det höjs därför röster inom partiet om att putsa upp fasaden ytterligare. Men det interna motståndet mot att bli mer lika andra partier är hårt.
Skillnaderna mellan falangerna skapar slitningar inom partiet.
Pragmatiska maktspelare
Bland de som förespråkar ett mer vuxet SD finns Jessica Stegrud, som gick med i partiet 2019. Hon menar själv att partiets förflutna är viktigt, men att hon inte borde drabbas av ”arvsynd” eftersom hon gick med efter att de uttalat nynazistiska elementet rensats bort.
Trots att hon agerade dragplåster under valkampanjen har Stegrud ingen del i regeringsförhandlingarna.
Partiets vice ordförande Henrik Vinge vill att SD ska rätta sig mer i ledet:
– Ett partis ansvar för att värna våra gemensamma demokratiska institutioner växer i takt med dess storlek. SD tänker ta det ansvaret och det visar vi idag genom att ingå i ett brett samförstånd över blockgränsen i fråga om talmansposten, sa Henrik Vinge under talmansvalen i riksdagen, rapporterar SvD.
I hans hemkommun Stockholm utbröt ett storbråk om listorna till kommun och region vilket slutade med påståenden om att Vinge ljugit samt flera uteslutningsärenden mot andra medlemmar som inte följt partilinjen.
Ideologiskt drivna och revanschsugna
I SD:s andra ringhörna finns flera av partiets tyngsta namn, mer revanschsugna och ideologiskt drivna än de som vill städa upp partiet. De fortsätter att skapa nya kontroverser.
En är partisekreterare Rickard Jomshof som gått i klinch mot partiledningen gällande om SD ska sitta i regering eller inte.
– Jomshof pratar ganska mycket. Punkt, var stabschef Linus Bylunds svar på Jomshofs utspel.
Kent Ekeroth är en kontroversiell SD-företrädare som nu tycks vara på väg tillbaka in i värmen. Ekeroth, känd bland annat från järnrörsskandalen, har tackat ja till att bli oppositionsråd i Region Dalarna och puttar därmed bort Aleksandra Børgesen.
SD:s gruppledare i Borlänge kommun Kent Forschner-Hell menar att Børgesen inte är tillräckligt kompetent och att hon bara är inkvoterad.
Børgesen har nu lämnat partiet i protest.
Även i riksdagen beter sig Sverigedemokrater annorlunda än andra politiker. Under omröstningen till tredje vice talman valde ett antal ledamöter från SD att ”skämta” genom att rösta på Centerpartiets Martin Ådahl.
Bakgrunden är troligen ett skämt om en debatt i valrörelsen, där en programledare var tvungen att ropa Ådahls namn flera gånger.
Liberalernas Fredrik Malm kallade beteendet för ”vuxenmobbning” och skrev på Twitter att den typen av beteende inte hörde hemma i riksdagen.
– Det är väl ingen statshemlighet att det är ett skoj och det är garanterat ett antal sverigedemokrater som vill driva gäck med situationen, säger Ådahl själv till SvD.
Det är ännu inte klart vilken falang som är den starkare – den som vill polera SD eller den som är nöjda med hur partiet fört sig hittills. Det är dock tydligt att ingen sida ännu har vunnit.