Den tyska staten köper nu upp energijätten Uniper som därmed förstatligas. Köpet är tänkt att hjälpa till att säkra energiproduktionen i vinter för Tyskland.
Ryktena kring en affär blev ett faktum under onsdagsmorgonen. I ett pressmeddelande skriver Uniper att den tyska staten går in med 8 miljarder euro, drygt 86 miljarder svenska kronor, i företaget som därmed förstatligas efter att tidigare ha ägts av finländska Fortum.
Affären innebär att den tyska staten köper aktier för motsvarande 500 miljoner euro i en historisk affär, vilket gör att man nu äger 98,5 procent i bolaget.
Bakgrunden är kriget i Ukraina och den energikris som brutit ut inte bara i Tyskland utan även övriga Europa. Uniper har i stor omfattning drabbats av uteblivna gasleveranser från Ryssland som påverkat företagets ekonomi kraftigt och Unipers gasrelaterade förluster uppges nu uppgå till 8,5 miljarder euro.
Stabiliserar
–Med tanke på rådande omständigheter på energimarknaden och Unipers situation är det här rätt steg att ta, säger Markus Rauramo, vd för Fortum.
Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, ser att det tyska statliga ägandet nu stabiliserar både Uniper och Fortum.
– Uniper är en stor spelare, man vill inte att bolaget faller. Nu kan Uniper fortsätta den delen av verksamheten som är sund, säger han.
Han berättar att Uniper hamnat i svårigheter eftersom bolaget suttit fast i jobbiga kontrakt kopplade till det ryska Gasprom, och inte kunnat fullgöra sina leveranser till sina egna kunder. Det har riskerat att leda till en större kris på energimarknaden, som hade kunnat sprida sig till fler bolag.
– Fortum har också varit illa ute eftersom Fortum äger en del av Uniper, förklarar han.
För finska Fortums del är därför det tyska förstatligandet positivt, tycker han. Fortums aktie har visat tecken på en lättnad i marknaden sedan planerna på det tyska övertagandet blev kända.
Att nu förstatliga bolaget ser den tyska staten som en möjlighet att säkra landets energiförsörjning i vinter.
– Nackdelen med förstatligande av egendom är att skattebetalarna får stå för notan. Men ofta brukar det vara en god affär på sikt, säger Christian Kopfer.
Svensk kärnkraft
Fortum är en aktör på den svenska marknaden samtidigt som Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn. Men enligt Christian Kopfer så kommer det tyska statliga övertagandet inte att påverka den svenska kraftproduktionen speciellt. Uniper är minoritetsägare i kärnkraftverket Ringhals, svenska staten äger merparten genom statliga Vattenfall.
– Även om Uniper skulle slås ut så skulle det inte påverka Ringhals. Man ska inte dra så stora växlar på ägandet, kärnkraftverk är ofta samägda, säger han.