Sverigedemokraterna slopar det de tidigare kallade sin ”viktigaste pusselbit” och väljer en linje närmare Moderaternas.
Jimmie Åkesson och hans SD slopar sitt krav på arbetsmarknadsprövning och närmar sig därmed M när det gäller löntagarfrågor. Uppgifterna framkom först i den engelskspråkiga tidningen The Local.
Arbetsmarknadsprövning innebär att den som vill invandra till Sverige för att jobba testas mot arbetsmarknaden för att se om det faktiskt finns brist inom det yrket. Om det finns kompetens i landet som kan utföra arbetet ska jobbet i första hand gå dit.
Systemet avskaffades 2008 under Allians-regeringen. Resultatet har blivit en kraftigt ökad arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken, där det inte råder brist på arbetskraft.
Det har i sin tur lett till att många arbetskraftsinvandrare har utnyttjats och att systemet har missbrukats. S-regeringen jobbar just nu för att återinföra arbetsmarknadsprövningen.
SD har tidigare kallat en prövning mot arbetsmarknaden den viktigaste pusselbiten i deras arbetskraftsinvandringspolitik.
Men nu är svängningen vara klar, vilket bekräftades av Jimmie Åkesson.
– Jag inser att det är en förhandling, men ja. Jag kan säga att det är vi absolut, svarade han på Sveriges Radio Ekots fråga om han är beredd att släppa arbetsmarknadsprövningen.