Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk sammanfattar kriget så här långt.
– 100 dagar av lidande, 100 dagar av grymheter, 100 dagar av tårar för våra mammor, fruar och döttrar.
Den ryska flaggan vajar i vinden typ 50 meter från Ukrainas ambassad på Lidingö utanför Stockholm. I ett stort rött tegelhus ryms Ryska federationens handelsrepresentation i Sverige.
Så påminns ironiskt nog den ukrainske ambassadören och hans hårt pressade medarbetare ständigt om vad som hände den 24 februari – för precis 100 dagar sedan.
Ingenting har varit sig likt efter krigsutbrottet. Ambassadpersonalen hanterar en konstant ström av frågor utifrån den nya situationen. Hittills har drygt 34 400 ukrainare, varav över 12 600 barn, sökt sig hit enligt Migrationsverket senaste siffror.
– Vi jobbar alla dygnet runt, säger Andrii Plakhotniuk i samband med en TT-intervju i tjänsterummet på ambassaden belägen i ett ordinärt höghus.
Små ljus i mörker
Allt är ändå inte nattsvart, påpekar han:
– Det här kriget har enat ukrainarna mycket och visat att ett fritt folk i ett fritt land kan stå upp för sitt land och slåss för sina värderingar och en framtid fri från utländsk påverkan.
TT: Finns det något skeende under de här 100 dagarna som kanske till och med lett till optimism?
– Flera saker. Internt är det styrkan och enigheten i vår nation. Externt handlar det om den starka solidariteten och den betydande hjälpen och sammanhållningen från runt hela världen. Antikrigskoalitionen är mycket stark och har blivit en glad överraskning för ukrainarna.
TT: Den andra sidan av myntet då?
– De mörkaste stunderna är insikten att Ryska federationen inte vill trappa ned och inte förhandla på lämpligt sätt för att finna ett fredligt slut på det här kriget.
– Det är riktigt smärtsamt att se dessa vidrigheter, den urskillningslösa bombningen och luftangreppen som får vanliga ukrainare att lida så mycket.
Stärkt moral
TT: I den kontexten, är det realistiskt att hoppas på eldupphör före hösten?
– Vi har varit i krig i åtta år, det startade redan 2014, och alltid förespråkat en fredlig lösning. Men vi ser ingen beredskap från den ryska sidan, utan tvärtom en önskan att ytterligare trappa upp och höja insatsen, svarar Andrii Plakhotniuk.
TT: Finns det en risk att kriget fortsätter under resten av året?
– Vi måste vara beredda på alla scenarier. Som det är nu fortsätter kriget utan tecken på nedtrappning från deras sida.
TT: Hur viktigt är det för moralen bland ukrainarna att se hur Ryssland isoleras och hur omvärlden stöder Ukraina?
– Det är mycket viktigt. Varje enskild gärning spelar roll och ger oss styrka och energi att slåss, inte bara för Ukraina utan också för våra gemensamma värderingar och säkerhet på kontinenten och i världen, säger den 46-årige diplomaten som är född i Charkiv, Ukrainas näst största stad efter Kiev.
Tacksam för vapen
Samma dag som intervjun beslutade regeringen om ytterligare vapenleveranser till Ukraina i form av sjömålsrobotar, pansarskott och automatgevär.
– Vi är mycket tacksamma över beskedet från den svenska regeringen om ett tredje stödpaket. Det är verkligen ytterligare ett tecken på genuin solidaritet.
– Det är definitivt vad vi desperat behöver just nu, men uppriktigt sagt emotser vi ännu mer hjälp från fler länder för kriget fortsätter med svåra brott mot mänskligheten och krigsbrott, säger Andrii Plakhotniuk.
Stridigheterna är nu koncentrerade till Donbassregionen i öster och ambassadören medger risken för ett utdraget lågintensivt krig där.
– Samtidigt har vi satt in motoffensiv i södra landsändan och i går (onsdag) befriade vi flera små byar i Chersonområdet.
Uppskattar Natoansökan
Ambassadören upprepar nödvändigheten i att utsätta Ryssland för ”verkligt smärtsamma” sanktioner, för att kunna få slut på kriget. Ett annat hopp för Ukraina är att bli accepterat som kandidatland i EU.
– Det skulle innebära en mycket stark signal att vi står upp för er, en signal inte bara för ukrainare att ni tillhör familjen av europeiska nationer och ska definitivt bli medlem i EU i framtiden, utan även ett väldigt tydligt budskap till president Putin att Ukraina inte står ensamt, inte bara i ord utan också rent konkret.
TT: Hur ser ni på Sveriges och Finlands ansökningar om medlemskap i Nato?
– Det är viktigt även för Ukraina. I detta avseende räknar vi definitivt med framtida stöd från båda länderna när de blir medlemmar i Nato, vad gäller att främja den ukrainska frågan.
Andrii Plakhotniuk, som varit ambassadör i Sverige sedan 2020, vittnar om många tecken på solidaritet från olika nivåer i det svenska samhället.
– Vi känner det varje dag. Som vår president Zelenskyj sade i sitt videotal till den svenska riksdagen den 24 mars: Vi är ett blågult lag som står ihop tillsammans.