Socialdemokraterna ska rösta nej till sin egen vårändringsbudget i riksdagen i dag. I stället planerar regeringen att återkomma med en extra ändringsbudget ”så snart som möjligt”.
– Det blir i praktiken en justerad vårändringsbudget, säger finansminister Mikael Damberg (S).
Att S tänker rösta nej till sin egen vårändringsbudget beror på att man vill bereda väg för sitt nya förslag för att höja pensionerna.
– Om regeringen lägger en extra ändringsbudget snabbt kan den tas upp till beslut och debatt reda under nästa vecka, säger finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S).
Men om beredningen av den nya budgeten drar ut på tiden, så får talmannen kalla riksdagen till sammanträde under sommaruppehållet, tillägger hon.
För sent
På riksdagens bord ligger i dag två förslag om höjda pensioner som man ska rösta om i eftermiddag.
Det ena är regeringens ursprungliga förslag om garantitillägg som i regeringens vårändringsbudget. Det andra är högeroppositionens alternativa vårändringsbudget, med ett annat förslag för höjda pensioner.
I måndags kom dock S-regeringen med ett nytt kompromissförslag om pensionerna för att, förutom V och MP, även få med sig C på sin sida.
Det förslaget kom dock för sent för att hinna behandlas i finansutskottet först, vilket normalt är ett krav.
I stället för att försöka lägga det nya kompromissförslaget direkt i kammaren i dag, vilket med största sannolikhet hade avvisats av talmannen på formella grunder, väljer S nu i stället att yrka avslag på alla förslag till vårändringsbudget.
En bananrepublik?
Om en majoritet stödjer yrkandet, så blir resultatet att riksdagen inte antar någon vårändringsbudget alls. I stället kommer regeringen med en extra ändringsbudget inom kort, där det nya pensionsförslaget finns med.
Efter regeringens besked på onsdagsmorgonen började riksdagen att debattera vårändringsbudgeten inför eftermiddagens beslut.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) är kritisk mot regeringens agerande.
– Har Sverige blivit en bananrepublik? frågar hon.
Svantesson anser att den ”historiskt svaga” S-regeringen inte klarar att leda landet åt rätt håll.
Olika riktning
Både de rödgröna och högeroppositionen vill stärka pensionärernas ekonomi, men på olika sätt.
Åsa Westlund (S) pekar på att regeringen vill höja garantipensionen mer för de sämst ställda pensionärerna än högeroppositionen – med en tusenlapp i stället för 600 kronor.
Regeringens förslag är dessutom tänkt att träda i kraft i augusti, medan högeroppositionens ska gäller från oktober.
Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson pekar dock på att högeroppositionens förslag även innehåller andra delar för att stärka pensionärers ekonomi. Framförallt en skattesänkning från årsskiftet.
Pensionsgruppen död?
Moderaterna vill att fler ska omfattas av ekonomiska förstärkningar än regeringens förslag. Särskilt de som har jobbat hårt, men ändå bara får lite mer än garantipensionen.
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt slog fast en sak i debatten.
– Oavsett utfallet i eftermiddag är den så kallade pensionsgruppen död. Den bisarra iden att bara fem partier ska diskutera pensionerna trots att åtta partier är representerade i riksdagen, säger han.
Centerpartiets Martin Ådahl noterade detta och frågade Elisabeth Svantesson om hon håller med, utan att få något tydligt svar.
Han fick inte heller något tydligt svar av Jakob Forssmed (KD). Däremot av Mats Persson (L).
– Svaret är nej, pensionsgruppen finns och den är viktig, säger Persson.