PolitikHögeroppositionen fultrixar för att stoppa pensionshöjningen

Högeroppositionen fultrixar för att stoppa pensionshöjningen

Genom att utnyttja paragrafer och en falsk majoritet försöker högerpartierna återigen stoppa regeringens pensionsöverenskommelse.

En av de stora politiska kampfrågorna under våren har varit pensionsfrågan. Regeringen har krigat för att kunna höja pensionerna för de med garantipension, som alltså får den allra lägsta månadsinkomsten.

Den ursprungliga överenskommelsen med Vänsterpartiet skulle ge tusen skattefria kronor i månaden till de med de lägsta pensionerna. Förslaget stöddes även av Miljöpartiet.

Högeroppositionen i M, SD, KD och L valde att istället för att stå bakom regeringens förslag lansera ett eget, som ger mindre pengar och som dessutom tar längre tid att få på plats.

Avgörandet låg därför i Centerpartiets händer, som under måndagen meddelade att man står bakom regeringens nya pensionsförslag och vårbudgeten.

Falsk majoritet

Trots att det finnsen riksdagsmajoritet för förslaget vägrade högerpartierna finansutskottet att behandla ärendet. Överenskommelsen kan därmed inte tas upp i riksdagen och i budgetförslaget.

Anledningen är att M, KD, L och SD har en så kallad “falsk majoritet” i finansutskottet, som inte speglar de faktiska förhållandena i riksdagen.

Finansutskottets ordförande Åsa Wesslund (S) är besviken på hur oppositionen utnyttjat situationen.

– I riksdagshuset är det ändå majoritetsförhållandena i kammaren som ska bestämma. Man använder sig av paragrafer för att sätta stopp för vårt förslag och jag är faktiskt förvånad, säger Wesslund till Svenska Dagbladet.

Enligt Jakob Forssmed (KD) var anledningen till att ärendet inte ens behandlades att det kom in för sent. Reaktionerna på uttalandet var starka och enligt Centerpartiets ekonomiskt-politiske talesperson är det inte bra för svensk demokrati.

Genom att utnyttja kryphålet lägger högerpartierna makten hos riksdagens talman Andreas Norlén (M).

Striden inte över

Högerns trixande och kryphålsletande har mött starka reaktioner.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, som varit ledande i förhandlingarna, kallar oppositionens agerande för ”paragrafrytteri” och ifrågasätter rimligheten i motståndet.

Justitieminister Morgan Johansson går ännu längre och menar att högern förlorade valet genom sitt oansvariga agerande i pensionsfrågan.

Men striden för pensionerna är inte över. Eftersom regeringens förslag stoppades av utskottet kommer man istället lägga fram en ny vårändringsbudget, där den nya pensionsöverenskommelsen ingår, innan riksdagens sommaruppehåll.