Sverigedemokraterna hade länge en extrem hållning i abortfrågan och trots att man nu till viss del ändrat inriktning är abort fortfarande en omtvistad fråga i partiet.
Sverigedemokraterna var länge ensamt parti för att öppet driva en sänkning av abortgränsen från 18 till 12 veckor. Under valrörelsen 2018 blev detta en obekväm fråga för partiet och SD tappade röster på grund av sitt ställningstagande.
Efter valet bestämde sig därför partiledaren Jimmie Åkesson för att tvätta partiet även i den här frågan och under 2019 drev partiledningen igenom att slopa kravet på sänkt abortgräns, trots bitvis hårt motstånd från delar av partiet.
Annika Strandhäll, då jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna och numera miljöminister, pekade i en debattext på att de som svängt lätt i en fråga lätt kan göra det igen. Det gäller särskilt ett populistiskt parti som styrs av opinionen.
Abortmotståndet har varit starkt i SD och det finns flera exempel från den senaste tiden som visar att frågan fortfarande är långt ifrån okomplicerad i partiet.
Björn Söder
En av Sverigedemokraternas mest profilerade personer är Björn Söder, som bland annat var andre vice talman i riksdagen mellan 2014 och 2018.
I januari 2021 ställde han en fråga till dåvarande jämställdhetsminister Isabella Lövin (MP) om hon skulle arbeta för att minska antalet aborter i världen.
Söder kallade aborter ”den vanligaste dödsorsaken i världen 2020”. Han skrev även att ”totalt 42 miljoner ofödda dödades i aborter”.
Formuleringen fick skarp kritik, främst för att Söder använde orden om att ”ofödda dödades”. Efter kritikstormen återkallade Söder sin fråga.
Charlie Weimers
I EU-parlamentet har SD gjort flera tveksamma beslut i abortfrågan. Tidigare EU-parlamentarikerna Kristina Winberg och Peter Lundgren har vid flera tillfällen röstat mot kvinnors rätt till sina kroppar, lättare tillgång till preventivmedel och stärkt aborträtt.
Även SD:s nuvarande representant i EU-parlamentet, Charlie Weimers, har varit i blåsväder när det gäller aborträtten.
Weimers var tidigare högt uppsatt inom Kristdemokraterna och var bland annat ordförande för ungdomsförbundet KDU. Hans sista uppdrag som kristdemokrat var som stabschef för Lars Adaktusson, som även han haft tveksam inställning till abort.
Efter att Weimer bytt parti och kommit in i EU-parlamantet krävdes han på svar om han höll med sin förra chef, när han vid 22 tillfällen röstade emot aborträtten.
Hans svar var att han, likt Adaktusson, tycker att abort inte är en fråga för EU. Han ville därför inte svara på om han likt sin förre chef tycker det är rätt att rösta emot aborträtten.
Julia Kronlid
Julia Kronlid är sedan 2010 riksdagsledamot för SD och är andre vice ordförande för partiet. Hon har tidigare fått kritik för att hon menat att skolor ska lära ut evolutionsteorin som en teori bland andra.
Kronlid har nästan varje år hon suttit i riksdagen lagt motioner som på olika sätt rör abort, som förslag på sänkt gräns för fri abort och att ge sjukvårdspersonal rätt att vägra att utföra aborter.
Efter SD:s omsvängning i abortfrågan vill Kronlid istället ”fokusera mer på det etiska dilemmat” när det gäller sena aborter, trots att detta är en försvinnande liten del av de aborter som utförs i Sverige.
Carina Ståhl Herrstedt
Under 2016 lämnade fyra av SD:s kvinnliga riksdagsledamöter in en motion om att sänka gränsen för fri abort till 12 veckor. En av dessa var Carina Ståhl Herrstedt, dåvarande ordförande för kvinnoförbundet SD-kvinnor.
Dagen efter lämnade hon dessutom in en motion om samvetsfrihet, alltså att barnmorskor ska kunna vägra att utföra aborter. I motionen likställs aborter med dödshjälp.
Själv menar Ståhl Herrstedt att hon ”inte står på barrikaderna” och slåss för att undergräva aborträtten, men hon fortsätter att lyfta frågan.
Under 2018 såg Svenska Barnmorskeförbundet rött när hon krävde att barnmorskestudenter ska kunna välja bort att lära sig att utföra aborter.
– Sverigedemokraterna har inte kunskap om vad vi som bistår kvinnor anser i frågan. Vi är helt emot det här! Det är inte förankrat för antagligen är de medvetna om att de inte skulle få gehör för den politiken på något plan, säger Mia Ahlberg, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet till Expressen.