Regeringen vill att även privata vårdgivare ska omfattas av offentlighetsprincipen och frågan lämnas nu till en utredning.
Socialminister Lena Hallengren (S) menar att offentlighetsprincipen är ”en av hörnstenarna i den svenska demokratin”. Vid en pressträff under torsdagen presenterade hon en ny utredning om offentlighetsprincipen i privat utförd vård, omsorg och socialtjänst.
– Jag menar att det är helt nödvändigt om vi ska fortsätta att ha privata välfärdsbolag som står för en del av den helt nödvändiga välfärden, säger Hallengren.
Rent tekniskt handlar det om fortsättning på en utredning från 2015 som nu ska kompletteras med fyra punkter. De handlar i korthet om att ”bredda offentlighetsprincipen”.
– Alla privata vårdbolag står i dag vid sidan om, de omfattas i dag inte av offentlighetsprincipen. De behöver i dag inte ge insyn, de behöver inte tillåta mediers granskning, säger Hallengren.
Utredningen ska lämna förslag på hur offentlighetsprincipen ”ska kunna införas även verksamheter som tillhandahåller insatser utan föregående behovsprövning enligt socialtjänstlagen”.
Därutöver ska utredningen ”utreda möjligheten för privata utförare att få stöd av kommunen eller regionen i att hantera allmänna handlingar”, den ska även ”analysera och lämna förslag på lämpligt bemyndigande för kommuner och regioner vad gäller arkivhållning” samt ”göra en bedömning av vilka konsekvenser införandet av offentlighetsprincipen har för börsnoterade aktiebolag”.