PolitikRegeringen klubbar nytt LAS-förslag – största i modern tid

Regeringen klubbar nytt LAS-förslag – största i modern tid

Omställningspaketet skulle bland annat göra det lättare att vidareutbilda sig eller helt byta bana.

Regeringen har nu klubbat en proposition som de kallar för ”den största frihets- och trygghetsreformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”. Enligt de nya reglerna blir det lättare för den som har arbetslivserfarenhet att byta bana eller skaffa sig mer kompetens.

Det kan exempelvis handla om undersköterskor som väljer att läsa till specialistundersköterska eller ingenjörer som vill utbilda sig inom nya fält som AI.

Den stora nyheten är att det blir mycket lättare att få en högre ersättning för vidareutbildning. Nästan alla på arbetsmarknaden kan få minst 80 procent av sin lön i ersättning under ett år genom lån och bidrag.

Från och med oktober kan man skicka in ansökningar för att ta del av omställningsstödet för att vidareutbilda sig. Ersättningen ska ligga på max 20 500 kronor i bidrag och 12 300 kronor i lån under två terminer. Hur stor ersättning någon kan få beror på vilken lön man hade innan.

Om propositionen inte stoppas av riksdagen föreslås lagändringarna införas under 2022. Kostnaden beräknas landa på 11 miljarder kronor per år.

Het politisk fråga

LAS, lagen om anställningsskydd, är en het politisk fråga. För att gå med på januariavtalet krävde Centerpartiets att dagens lagstiftning skulle ändras. särskilt gällande turordningsreglerna.

Turordningsreglerna bestämmer vem som blir av med jobbet om det uppstår arbetsbrist. Grundregeln är ”sist in, först ut”. Enligt de nya reglerna ska antalet som kan undantas från den regeln höjas från två personer till tre. Tanken är att anställda med särskild kompetens ska kunna behållas på arbetsplatsen.

Samtidigt införs nya regler för visstidsanställda och inhyrd bemanningspersonal så att de snabbare förvandlas till en mer trygg tillsvidareanställning.