NyheterRegion förlorar kamp mot dyra nätläkartjänster

Region förlorar kamp mot dyra nätläkartjänster

När Region Norrbottens kostnader för nätläkartjänster skenade försökte man stoppa utbetalningarna. Nu har man tvingats att backa.

I mars 2021 klubbade Region Norrbotten igenom ett initiativ som gick ut på att man skulle stoppa utbetalningar till nätläkare utanför regionens gränser. Det rapporterar SVT.

Istället för att betala till doktorsapparna ville man bygga upp egna digitala tjänster. Den utvecklingen försvårades nämligen av att så mycket pengar försvann till nätläkarföretagen.

Förändringarna skulle ha införts den första januari, men nu tvingas regionen att backa och måste fortsätta betalningarna. Anledningen är de avtal regionerna har med nätläkartjänsterna.

Stora kostnader

Varje gång någon använder en nätläkartjänst som Kry eller MinDoktor faktureras det till din hemregion genom en så kallad utomlänsersättning. Tanken med ersättningen var från början att täcka kostnader för vård som behövs exempelvis under en semesterresa.

För att stoppa de skenande kostnaderna för utomlänsersättningar har fler regioner än Norrbotten försökt stoppa utbetalningarna. Den stora regionen Västra Götaland, där kostnaden för utomlänsvården var omkring 150 miljoner för 2021, har precis som Norrbotten fått backa på sina krav.

Ojämn fördelning av vård

Nätläkartjänster används oftare av yngre och friskare personer i våra större städer. Stockholmare lägger tre till fyra gånger mer på nätläkare än en person som bor i Norrbotten.

Rättsociologen Peter Bergwall från Lunds universitet menar i sin avhandling på ämnet att nätläkare i sig inte behöver vara ett problem, men att tjänsterna fokus på att nå unga, relativt friska, patienter skapar etiska konflikter.

– Vi har skapat ett system där alla vill ha de friskaste patienterna eftersom det är det mest kostnadseffektiva för behandlaren, säger Peter Bergwall till SVT.

Den svenska vården ska styras av principen att de som behöver mest vård ska ha företräde framför de som har enklare eller mindre allvarliga behov. Det är upp till regionerna att ta det helhetsansvaret, men framväxten av digitala vårdalternativ riskerar att rasera modellen.