NyheterStora framgångar mot gängkriminaliteten: "Vår offensiv kommer bara öka i styrka"

Stora framgångar mot gängkriminaliteten: ”Vår offensiv kommer bara öka i styrka”

Nu vänder det. Kampen mot de kriminella nätverken går framåt. Men inrikesminister Mikael Damberg vill göra mer för att stoppa nyrekryteringen.

– Vi är i ett nytt läge nu, säger han i en intervju med Morgon-Tidningen. 

Ingen har kunnat undgå den svåra situationen med gängkriminalitet som drabbat Sverige under de senaste åren, med sprängningar och dödsskjutningar som resultat. 

Varningssignalerna har funnits där länge. Redan 2010, när Fredrik Reinfeldt var statsminister, varnade före detta länspolismästare Karin Götblad för att tusentals unga män i utsatta områden riskerade att hamna i grov brottslighet. Uppenbarligen gjordes inte tillräckligt för att stoppa utvecklingen. 

Sen Socialdemokraterna tillträdde 2014 har man jobbat hårt för att komma till rätta med problemen – och nu har det på allvar börjat ge resultat. Men hur kommer det sig egentligen att våldet minskar just nu?

– Dels har polisens stora offensiv mot kriminaliteten gett resultat. Förra året gjorde polisen en stor kartläggning av vilka som driver våldet i de kriminella miljöerna, nu sitter många av de personerna antingen i fängelse eller så väntar de på sitt straff, säger inrikesminister Mikael Damberg till Morgon-Tidningen. 

Mikael Damberg ( Foto: Ninni Andersson/RK)

– Det har kylt av konflikterna, skjutningarna och sprängningarna har minskat med ungefär 40 procent jämfört med förra året, fortsätter Damberg.

Nya lagar och verktyg har gett resultat

Dessutom har nya lagar kommit på plats, påpekar Damberg. Med hjälp av hårdare straff och fler verktyg för polisen har fler kriminella kunnat frihetsberövas.

– Om en person blir påkommen med ett vapen så åker man in i fängelse i flera år, så var det inte tidigare, konstaterar Damberg. 

– Sen kommer polisen åt ledarskikten på ett annat sätt nu, med nya verktyg som hemlig dataavlyssning, fortsätter inrikesministern. 

Vad behövs göras mer?

– Om man tittar i ett längre perspektiv så handlar det om att staten måste återta kontrollen över de här områdena – dels med fler poliser och kameraövervakning som ökar tryggheten, men vi måste också komma åt de grundläggande mekanismerna, som att vända dåliga skolresultat och bryta skolsegregationen.  

– Om vi inte gör något åt skolsegregationen kommer vi brottas med gängkriminalitet under lång tid framöver, fortsätter Damberg. 

Om du skulle säga något till den som är gängkriminell, vad skulle det vara?

– Det är nu man ska hoppa av. Att polisen är offensiva mot kriminella gäng är ingen tillfällig sak, det här kommer bara fortsätta att öka i styrka. Om man vill växla spår i livet och faktiskt överleva, så är nu ett bra tillfälle att göra det.