BreakingSD i bråk med kommitté mot antisemitism

SD i bråk med kommitté mot antisemitism

Sverigedemokraterna ser numera Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) som en ”politisk aktör”, skriver partiföreträdare på Aftonbladet Debatt.

De senaste veckorna har ett bråk pågått mellan Sverigedemokraterna och SKMA, där kommittén mot antisemitism skrivit att Jimmie Åkesson ”leder ett parti som inte bara har rötter i nazismen utan som även idag inbegriper en rad företrädare på olika nivåer som givit uttryck för antisemitism”.

Frågan blev aktuell i samband med SVT:s partiledardebatt i söndags, då SD-ledaren Jimmie Åkesson sade att SKMA stod för ”en partsinlaga” när organisationen påpekade att en rad företrädare för SD på olika nivåer gett uttryck för antisemitism.

På fredagen skriver SD på Aftonbladet Debatt att SKMA ”ignorerar vår önskan om ett möte för att reda ut eventuella missförstånd”, för att i stället upprepa sina ”angrepp” på partiet:

”Mot bakgrund av detta vill vi härmed deklarera att vi från och med nu betraktar SKMA som en politisk aktör, vars verksamhet till stora delar går ut på att opinionsbilda mot Tidösamarbetet i allmänhet, och Sverigedemokraterna i synnerhet”, skriver de fem SD-företrädarna, bland dem partiledaren Jimmie Åkesson.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har tidigare sagt att SKMA är ”en viktig organisation som man lyssnar på” och att kritik mot SD inte ska betraktas som en partsinlaga. Detta avfärdas av SD:

”Tvärtom, ingen – i synnerhet inte företrädare för nuvarande regering – har någon som helst anledning att ta denna organisation på allvar”, skriver företrädarna.

Läs mer

Populärt