NyheterVändningen: S positiva till anonyma vittnen

Vändningen: S positiva till anonyma vittnen

Socialdemokraterna har svängt i frågan om anonyma vittnen i domstol, det berättar partiets rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho för Expressen.

– Det är helt uppenbart att vi måste göra väldigt mycket mer och våga testa nya verktyg, säger hon till tidningen.

Tidigare har partiet varit starkt kritiskt mot lagförslaget som formellt presenterades av Tidöpartierna i förra månaden.

Vändningen beslutades på ett möte på tisdagseftermiddagen. Enligt Teresa Carvalho beror det på att de invändningar som partiet och andra kritiker har haft har åtgärdats.

En tidigare version av förslaget fick i våras nej från Lagrådet med motiveringen att det fanns risker för rättssäkerheten.

Därefter har regeringen gjort ett antal ändringar. Bland annat har det förts in i lagtexten att andra åtgärder för att skydda vittnet ska vara otillräckliga eller väsentligt svårare att genomföra.

– Vi är beredda att göra det som krävs, så länge det är rättssäkert och träffsäkert. Vi bedömer att med de justeringar som gjorts väger skälen för att säga ja tyngre än att säga nej, säger Carvalho till Expressen.

I samband med omröstningen av förslaget i riksdagen kommer S även att lägga en följdmotion.

– Vi kommer dels föreslå ett starkare vittnesskydd men också att vi vill att lagen om anonyma vittnen utvärderas efter en tid.

Läs mer

Populärt