NyheterS lanserar maffialag: "Helt nytt angreppssätt"

S lanserar maffialag: ”Helt nytt angreppssätt”

Socialdemokraterna vill se en svensk maffialag enligt amerikansk modell för att stoppa skjutningar och gripa gängledare. Kollektivt straffansvar för dem som ingår i kriminella gäng och kronvittnen hör till det som bör utredas, anser S.

– För att bryta gängkriminalitetens grepp om samhället krävs ett helt nytt angreppssätt, säger S-ledaren Magdalena Andersson vid en pressträff.

Det kommer inte att räcka med fler poliser och hårdare straff, anser hon. Hon hänvisar till USA, där det finns en särskild lagstiftning för att komma åt maffia- och gängbrottslighet.

S ska lägga fram ett utskottsinitiativ i justitieutskottet om att bland annat utreda kollektiv bestraffning, ett system med kronvittnen och särskilda enheter som jobbar mot de kriminella gängen inom de brottsbekämpande myndigheterna.

Förslagen om kronvittnen och kollektivt straffansvar hänger ihop, framhåller Teresa Carvalho, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson:

– Genom att gängmedlemmar bär kollektivt ansvar för organisationens kriminalitet så finns en drivkraft att ange dem som sitter högre upp i hierarkin.

S vill också att möjlighet att åtala juridiska personer ska utredas, som ett led i att komma åt kriminalitet inom näringslivet.

– Kraven på vaksamhet och aktsamhet i hela det svenska näringslivet behöver öka, säger Teresa Carvalho.

Läs mer

Populärt