NyheterStormen Kirk på väg mot Sverige – förväntas orsaka kraftigt oväder

Stormen Kirk på väg mot Sverige – förväntas orsaka kraftigt oväder

Stormen Kirk, som från början var en tropisk orkan på väg mot USA, har nu istället tagit en oväntad riktning mot Sverige, rapporterar Aftonbladet.

På torsdag och fredag förväntas stormen slå till, särskilt i västra Sverige, med kraftiga vindar och stora mängder regn. SMHI har utfärdat gula varningar i Västernorrland och Västerbotten inför Kirks ankomst, och det finns risk för lokala översvämningar.

Att stormen tar sig till Sverige, i stället för att röra sig mot Mexikanska golfen är ovanligt. (Foto: Copernicus Ecmwf.)

Ovanlig bana för tropisk storm

Kirk uppstod som en tropisk orkan utanför Nordafrikas kust, och istället för att följa den vanliga banan mot Mexikanska golfen, vek den av och rörde sig mot Europa.

Enligt Michael Tjernström, professor emeritus i meteorologi vid Stockholms universitet, är detta en ovanlig händelse. Tropiska orkaner brukar vanligtvis dö ut när de når land eftersom de förlorar sin källa till vattenånga. Kirk, däremot, undvek att gå in över land och fångades istället upp av västvindbältet, vilket gjorde att den kunde fortsätta sin resa mot Europa.

När Kirk färdades över Atlanten förändrades temperaturen i luften, vilket skapade ett nytt lågtryckssystem. Detta system, tillsammans med stormens tidigare rotation, ger Kirk fortsatt kraft. Michael Tjernström förklarar att Kirk på grund av sin tidigare orkanstatus inte behövde genomgå hela utvecklingen till en storm, vilket gör att den kan orsaka kraftiga väderförhållanden när den når Sverige.

– Eftersom den redan hade en rotation så behöver den inte gå igenom hela utvecklingsprocessen till storm, utan den startar halvvägs in. Och då kan man få kanske kraftiga vädersystem.

Varningar utfärdade

SMHI har redan utfärdat varningar inför helgen, där man väntar sig 30–40 millimeter regn på vissa håll, särskilt vid Vänernlandskapen och Norrlands inland. Meteorologer varnar för att detta kan leda till lokala översvämningar i de mest drabbade områdena.

Läs mer

Populärt