NyheterÅkesson om att han sänker sin egen skatt: "Jo men så är...

Åkesson om att han sänker sin egen skatt: ”Jo men så är det”

Att sänka skatten för rika är en bra prioritering, menar Jimmie Åkesson. Men Magdalena Andersson håller inte med.

Regeringen och Sverigedemokraterna presenterade för ett par veckor sedan budgeten för 2025. Den visade att de stora vinnarna skulle bli rika och höginkomsttagare. Statsminister Ulf Kristersson själv kommer att få en skattesänkning på nästan 40 000 kronor om året.

På onsdagen möttes Socialdemokraternas Magdalena Andersson, som är kritisk till att ge mer pengar till rika, och Jimmie Åkesson från Sverigedeokraterna, som tycker budgeten är bra, i en debatt i Aktuellt.

I debatten fick Åkesson en rak fråga om att höginkomsttagare tjänar mest på SD och regeringens politik.

– Jo men så är det, säger Åkesson, som vill lägga vikt på att alla som jobbar får sänkt skatt.

– Sen är det mer naturligt att de som tjänar mer tillbaka i form av skattesänkning, fortsätter han.

Men Magdalena Andersson tycker att SD prioriterar fel när Sverige just nu har stora problem.

– Frågan är ju vilket samhällsproblem det är man vill lösa. Är det gängkriminaliteten som ska lösas genom att jag och Jimmie Åkesson får en skattesänkning? Är det vårdkrisen som ska lösas eller det faktum att vi har den högsta arbetslösheten på tio år?

Hon fortsätter:

– Jimmie Åkesson har försökt framställa Sverigedemokraterna som ett parti för vanliga löntagare. Det visade sig inte stämma när man väl kom till makten.

– Det är helt orimligt att vi två ska få en stor skattesänkning medan en byggnadsarbetare som har kämpat i 40 år och som slitit ut sig för att bygga upp vårt land får noll kronor i skattesänkning nu, säger Andersson.

Socialdemokraterna vill istället satsa på barnfamiljerna och pensionärerna genom sänkt pensionärsskatt och höjt barnbidrag, något som MT tidigare skrivit om.

Men SD-ledaren menar att budgeten är bra.

– På det stora hela är det här bra prioriteringar, säger han i debatten.

Åkesson menar att sänkta skatter för höginkomsttagare kommer att ge ökade skatteintäkter. Dock finns dock väldigt lite forskning och empiriska bevis som pekar på att det skulle stämma.

Läs mer

Populärt