Mest lästaVem var Mohamed Al-Fayed – den kontroversiella miljardären bakom Harrods

Vem var Mohamed Al-Fayed – den kontroversiella miljardären bakom Harrods

Mohamed Abdel Moneim Fayed, född 1929 i Alexandria, Egypten, var en inflytelserik affärsman, särskilt känd som ägare till det ikoniska varuhuset Harrods och fotbollsklubben Fulham FC.

Al-Fayed avled den 30 augusti 2023 i London vid 94 års ålder, och hans död markerar slutet på en era av både framgångar och kontroverser.

Kontroverser kring anklagelser om maktmissbruk

Efter hans bortgång har anklagelser om maktmissbruk och trakasserier fått uppmärksamhet, där tidigare anställda vid Harrods har trätt fram med påståenden om övergrepp som ska ha ägt rum under Al-Fayeds tid som ägare.

Flera kvinnor har anklagat honom för att ha utnyttjat sin maktställning för att begå allvarliga överträdelser. Dessa anklagelser har skakat hans eftermäle och väckt frågor om hur han hanterade sin position under sin tid som företagsledare.

BBC har pratat med ett 20-tal kvinnor som vittnat om olika typer av övergrepp, fem av dem uppger att de blivit våldtagna av miljardären.

Harrods, under nytt ägarskap, har tagit avstånd från händelserna och uttryckt sitt starka ogillande över de påstådda övergreppen. De har även utfärdat en offentlig ursäkt till de som drabbades under den tiden.

Relation till prinsessan Diana och sonen Dodis tragiska död

Al-Fayed blev internationellt känd i samband med den tragiska bilolyckan 1997, där hans son Dodi Fayed och prinsessan Diana omkom. Deras förhållande blev mycket uppmärksammat, och händelsen har sedan dess präglat mycket av det offentliga samtalet kring Al-Fayed.

Han ägnade flera år åt att försöka få klarhet i vad som låg bakom olyckan, något som ledde till många spekulationer och påståenden om konspirationer.

Läs mer

Populärt