Mest lästaLaura Loomer: Konspirationsteoretikern som väcker debatt inom Trump-rörelsen

Laura Loomer: Konspirationsteoretikern som väcker debatt inom Trump-rörelsen

Laura Loomer är en kontroversiell högeraktivist och konspirationsteoretiker som ofta får kritik för sina radikala uttalanden och desinformation.

Under 2023 och 2024 har hon spridit en rad falska påståenden som har lett till omfattande kritik, inte bara från media utan också från flera framstående republikaner.

Ett exempel på Loomers spridande av falska nyheter var när hon i oktober 2023 bidrog till att förstärka en falsk historia om en global “dag av jihad”, som enligt henne skulle äga rum den 13 oktober. Detta ledde till ett tragiskt mordförsök och mord på en muslimsk pojke i Illinois, då gärningsmannen hävdade att han motiverades av rädslan för islamistisk terrorism .

Efter en dödlig bilkrasch i Long Beach den 14 oktober påstod Loomer, utan bevis, att det var ett fall av “islamistisk terrorism”, något som polisen sedan avfärdade .

Loomer har också varit aktiv i att sprida desinformation om Israel-Hamas-konflikten, bland annat genom att dela en video från maj 2021 som hon felaktigt hävdade var från 2023. Videon föreställde en bilkaravan som spred hatisk retorik i London, men Loomer presenterade det som om det hade hänt nyligen .

I 2024 fortsatte Loomer med sina konspirationsteorier och spred falska påståenden om en snöstorm i Iowa, som hon hävdade hade skapats av den amerikanska “deep state” för att hjälpa Nikki Haley i presidentkampanjen .

Hon har också felaktigt anklagat familjemedlemmar till domare som dömt i fall relaterade till Donald Trump för att offentligt ha krävt hans fängslande på sociala medier .

Trots denna kontrovers har Loomer bibehållit sitt stöd för Trump och till och med setts vid hans sida under flera av hans kampanjframträdanden.

Men hennes närvaro har väckt oro inom det republikanska partiet, där flera politiker har varnat för att hennes inflytande kan skada Trumps chanser i valet, enligt BBC.

I ett särskilt uppmärksammat uttalande hävdade Loomer att Vita huset kommer att ”lukta curry” om Kamala Harris vinner valet.

Loomer har fått stor kritik, inte bara för sina konspirationsteorier, utan också för sin öppet islamofoba retorik. Hon har blivit bannlyst från flera sociala plattformar och till och med tjänster som Uber och Lyft på grund av sina hetsande uttalanden om muslimer .

Läs mer

Populärt