Müsli där socker räknas som frukt, pizzasås utspädd med vatten och tortellini med knappt en tesked ricotta?
Det är några av finalisterna till Äkta varas mindre smickrande utmärkelse, ”Årets matbluff 2024”.
Omröstningen om årets matbluffar är igång! För tionde året i rad lyfter konsumentföreningen Äkta vara fram matvaror som kvalificerat sig till tävlingen ”Årets matbluff 2024”. Den ”vinnande” produkten avslöjas den 29 januari.
– Vi fick in 405 nomineringar vilket är rekord, förra året fick vi in 304. Jag säger inte att bluffandet ökar, men att folks ögon på frågan ökar, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara till Godare.
Vill du vara med och rösta? Allmänhetens omröstning sker på ”Äkta varas”hemsida och startar den 21 januari och pågår till och med den 27 januari.
”Vinnaren” av årets antipris avslöjas den 29 januari.
MISSA INTE: Ulf Kristerssons alla skandaler – från lägenhetsfusk till taxiresor för 113 000
Finalisterna i ”Årets matbluff 2024”
Axa gold fruit müsli
Motivering: På framsidan stoltserar det med att den innehåller ”46 % frukt”, men i själva verket är det bara 33,5 procent. Det som Axa räknar som frukt är fruktbitar, som bara delvis består av frukt. Bitarna av banan, papaya och ananas innehåller även olika oljor, tillsatser och framför allt en hel del socker. Totalt innehåller produkten mellan 7 och 9 procent socker som har tillsatts på detta vis.
Ingredienser: Havregryn, bananchips 13 % (banan 7,5 %, kokosolja, socker, bananarom), veteflingor, russin 11 % (russin 11 %, solrosolja), ananas 11 % (ananas 6,5 %, socker, antioxidationsmedel (citronsyra), konserveringsmedel (svaveldioxid)), cornflakes (majsmjöl, kornmaltsirap, socker, salt), havrepuffar (havremjöl, vetestärkelse, socker, kornmaltsirap, salt), papaya 6 % (papaya 3,5 %, socker, konserveringsmedel (svaveldioxid)), rostade kokoschips 5,0 %.
Järna glass och Alvestaglass
Motivering: Vad har ett billigare glassmärke och en premiumvariant gemensamt? Ingen av dem tillverkas i de orter som nämns i namnet, där den småskaliga produktionen en gång startade. I själva verket ägs de båda sedan flera år tillbaka av livsmedelskoncernen Lohilo Foods AB. För ett par år sedan lade Lohilo ner sin egen glassfabrik i Växjö och flyttade produktionen av glassarna utomlands, först till Litauen och senare till Nederländerna. Att så är fallet framgår bara i en liten text på förpackningens baksida. I de reklamtexter om varumärkenas historia, som finns på hemsidor och i sociala medier, nämns det inte alls. ”Genuint glasshantverk sedan 2008” står det fortfarande på Järnaglassen, trots att exempelvis mjölken i vaniljglassen har bytts ut mot skummjölk och skummjölkspulver.
Ingredienser
Järnaglass vanilj: Grädde, skummjölk, rörsocker, skummjölkspulver, bourbon vaniljpulver (0,1%).
Alvestaglass Himmelsk röra: Skummjölk, glukossirap, socker, grädde, glukos-fruktossirap, kokosfett, skummjölkspulver, vatten, fettreducerad kakao, emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider av fettsyror), aromer, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl), färgämne (betakaroten), modifierad majsstärkelse, salt.
Mutti pizza sauce classica
Motivering: I stället för att ha krossad tomat på pizzan, föreslår tomatjätten Mutti att vi ska använda denna särskilda pizzasås. Den ”fylliga” såsen har en ”äkta smak av italienska tomater”. Så hur har man fått till denna smak? Bland annat genom att spä ut den med 17 procent vatten. I övrigt innehåller den tomater och lite salt. Dessa två ingredienser utgör lustigt nog även innehållet i Muttis vanliga krossade tomater, som alltså är både outspädda och billigare. I en butik är en burk krossade tomater 5 kronor billigare och i en annan hela 12 kronor billigare, jämfört med pizzasåsen.
Ingredienser: Tomat 82,4 %, vatten, salt.
Ica Pasta tortellini ricotta och spenat
Motivering: Tortellinin i denna frysta färdigrätt är fylld med spenat och ricotta, men innehåller dessvärre mycket litet av det senare. Visserligen innehåller den även en rad ej namngivna hård- och färskostar, men bara 0,8 procent av den italienska färskosten ricotta, som man stoltserar med i namnet. Av rättens 350 gram utgörs endast 2,8 gram eller en halv tesked av just denna ost.
Ingredienser: Tortellini 38% (vatten, mjöl av durumvete och vete, spenat, ägg, ost (pastöriserad mjölk, salt, löpe, syrningskultur), ricottaost (pastöriserad mjölk, salt, löpe, syrningskultur), salt, rapsolja, kryddor (basilika, persilja, peppar)), spenat, vatten, tomat 11%, gul lök, färskost (mager färskost (skummjölk, syrningskultur, konserveringsmedel E250), mjölkkoagulerande ystenzym (mikrobiellt)), grädde), grädde, ost (pastöriserad mjölk, salt, syrningskultur, löpe), skummjölkspulver, italiensk hårdost (pastöriserad mjölk, salt, syrningskultur, löpe), majsstärkelse, grönsaksbuljong (salt, glukossirap, grönsakspulver (lök, morot, tomat), socker, solrosolja, kryddor), basilika, salt, risstärkelse, arom (innehåller gluten och mjölk), vitlök, socker, vitpeppar.
Gevalia kaffe Ebony och Milea med flera
Motivering: Vilket kaffe är egentligen billigast? Förr packades nästan allt kaffe i halvkilosförpackningar. Men i takt med att matpriserna har ökat har flera kaffetillverkare dragit ner storleken till 450 gram. Syftet är förstås att kunden inte ska märka det och därför välja det storleksminskade paketet. Gevalia har dock gått ett steg längre och minskade för några år sedan mängden med ytterligare 25 gram på sina dyrare sorter. Den nya storleken motsvarar 3-4 koppar mindre kaffe per paket. Storleksförändringen är förstås inget som företaget skyltar med, snarare motsatsen. Det är i flera fall svårt att se någon storleksskillnad mellan 425- och 450-gramspaketen och vikten framgår endast på baksidan av förpackningen.
Tidigare vinnare
2023: Coops kalvfond
2022: GB Glace Big pack vanilj
2021: Arla ekologisk mjölk
2020 Pop! Bakery smördeg
2019: Alpro Cuisin soya vispbar
2018: Lätta original
2017: Polaricas kronhjortskav
2016: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise
2015: Valios laktosfria kefir
FAKTA: Årets matbluff
- Bakom Årets matbluff står konsumentföreningen Äkta vara, som driver på för genuin mat,
- ärligare produkter och färre tillsatser.
- Året matbluff startades 2015, med inspiration från den tyska och nederländska
- konsumentorganisationen Foodwatch. I år delas antipriset ut för tionde gången.
- Allmänheten har kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga under hela året, i år
- hela 405 nomineringar, vilket var rekord.
- Med hjälp av en jury har fem finalister valts ut. I årets jury ingick: Daniella Bergman, Björn
- Bernhardson, Jan Bertoft, Christina Möller, Cajsa Nolander och Dharenso Sahlqvist.
- Allmänhetens omröstning sker på Äkta varas hemsida och startar den 21 januari. Den pågår
- sedan till och med den 27 januari.
- ”Vinnaren” avslöjas på morgonen onsdag den 29 januari.