NyheterS: Hade hjälp vanliga familjer – inte den rika eliten

S: Hade hjälp vanliga familjer – inte den rika eliten

Halva mandatperioden har gått och i en debattartikel i Expressen riktar Socialdemokraterna skarp kritik mot regeringens och Sverigedemokraternas budget.

I Expressen skriver Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och Mikael Damberg, partiets ekonomisk-politiske talesperson, om regeringens och Sverigedemokraternas budget för 2025 – och partiets eget alternativ.

Djupt omoraliskt

Socialdemokraterna menar att de stora lånefinansierade skattesänkningarna för de mest välbärgade försämrar Sveriges ekonomi.

Reallöneökningar från det senaste decenniet har utraderats, men regeringen prioriterar skattesänkningar för ”den rika eliten”, menar Socialdemokraterna.

”Det är inte bara en djupt omoralisk politik, det är dessutom dålig tillväxtpolitik.”

Magdalena Andersson har tidigare kritiserat Jimmie Åkesson för att sänka skatten för höginkomsttagare:

– Det är helt orimligt att vi två ska få en stor skattesänkning medan en byggnadsarbetare som har kämpat i 40 år och som slitit ut sig för att bygga upp vårt land får noll kronor i skattesänkning nu, sa Andersson i SVT

Socialdemokraterna ger regeringen skulden för att tusentals jobb i vården kommer försvinna vid slutet av året.

”De har skapat en nationell sjukvårdskris. På grund av regeringens prioriteringar kommer det vara tusentals färre som arbetar i sjukvården i slutet på det här året och vården kommer bli sämre.”, fortsätter de.

Skenande gängvåld

Socialdemokraterna kritiserar också regeringens misslyckande med att bekämpa gängvåldet. Bland annat pekar de på att antalet barn under 15 år som misstänks delta i mordärenden har ökat med 200 procent sedan förra året.

Socialdemokraternas förslag

I S-budgeten hittar vi höjt barn- och studiebidrag, förstärkt bostadstillägg för pensionärer och vad man kallar ”en skattesänkning för vanligt folk”. Socialdemokraterna vill också satsa 1,5 miljarder kronor för att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet

S hade också, om deras budget styrde Sverige, infört en svensk Rico-lagstiftning. Syftet med det är att kunna få till nya åtgärder för att lagföra fler i kriminella gäng, komma åt gängledare och gängens pengar.

Socialdemokraterna hade också satsat på skolan:

”Vi satsar 3 miljarder på skolan för att bryta utanförskap och nyrekrytering redan i klassrummen. Det motsvarar en extra lärare eller pedagog i varje klass i årskurs ett.”

Läs mer

Populärt