Mest lästaHur högt är barnbidraget 2025?

Hur högt är barnbidraget 2025?

Höjs barnbidraget nästa år? Barnbidraget är en viktig del av den svenska välfärden och är till för att stödja föräldrar som har barn under 16 år.

För 2025 kommer bidraget att vara oförändrat jämfört med föregående år. Det innebär att barnbidraget fortsatt är 1 250 kronor i månaden per barn.

Utöver detta kan föräldrar med två eller fler barn också få flerbarnstillägg, vilket ökar stödet ytterligare.

Vem kan få barnbidrag?

För att få barnbidrag måste du vara vårdnadshavare till ett barn under 16 år, eller ett barn som går i grundskolan eller anpassad skola och är äldre än 16 år.

Dessutom måste både du och barnet vara försäkrade i Sverige, vilket ni är om ni bor i landet och har svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Flerbarnstillägg

Om du har två barn eller fler får du även flerbarnstillägg. Detta tillägg börjar på 150 kronor i månaden för två barn och ökar i takt med antalet barn.

Flerbarnstillägget fortsätter att gälla även efter att ett barn fyllt 18 år, så länge det får studiebidrag från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Studiebidrag vid 16 års ålder

När ditt barn fyller 16 år ersätts barnbidraget av studiebidrag om barnet fortsätter på gymnasiet. Studiebidraget är på samma nivå som barnbidraget, det vill säga 1 250 kronor i månaden, men betalas inte ut under juli och augusti.

Om ditt barn går kvar i grundskolan förlängs barnbidraget.

Utbetalningsdatum för barnbidrag

Barnbidraget betalas ut en gång i månaden, och om du har barn som får flerbarnstillägg och samtidigt studerar på gymnasiet, kan flerbarnstillägget betalas ut i efterskott under hösten.

Viktigt att anmäla förändringar

Det är viktigt att anmäla förändringar som kan påverka barnbidraget, såsom flytt utomlands, att ett barn hoppar av gymnasiet eller att vårdnadssituationen ändras. Om du får barnbidrag eller flerbarnstillägg som du inte har rätt till kan du bli skyldig att betala tillbaka det.

Barnbidraget 2025 förblir en stabil grund för många familjer i Sverige och fortsätter att underlätta vardagen för föräldrar och barn.

Källa: Försäkringskassan

Därför höjs inte barnbidraget

I samband med att regeringens budget för 2025 presenterades, väckte det uppmärksamhet att barnbidraget inte skulle höjas trots de ökande levnadskostnaderna för många barnfamiljer.

Statsminister Ulf Kristersson förklarade under en partiledardebatt att regeringen prioriterat sänkt skatt för höginkomsttagare framför höjda barnbidrag, något som Morgon-Tidningen tidigare skrivit om.

Kritiker, inklusive Socialdemokraternas Magdalena Andersson, påpekade att barnbidraget har urholkats och pekade på att övriga nordiska länder, även de med högerregeringar, har valt att höja barnbidragen.

Regeringen, med stöd från Sverigedemokraterna, står dock fast vid beslutet att inte inkludera en höjning av barnbidraget i budgeten.

Läs mer

Populärt