OpinionVet regeringen vad en smörgåstårta är för något?

Vet regeringen vad en smörgåstårta är för något?

Ord verkar inte betyda ett skvatt för den här regeringen, konstaterar Karl Anders ”Karla” Lindahl.

Som 28-åring utsattes Fjodor Dostojevskij för en skenavrättning av tsarväldet, efter att ha deltagit på ett socialistiskt möte. 

Dostojevskij hade fått veta att han skulle hängas, och först vid galgen fick han reda på att tsar Nikolaj ändrat sig. Detta var helt planerat från början, enligt reglerna för den tortyrmetod vi kallar skenavrättning.

Tro det eller ej, men att bli skenavrättad är tydligen inget man bara skakar av sig och gå vidare från. Den ryske författaren levde resten av sitt liv som om brallorna brann, skrev, drack, spelade och gökade som om det inte fanns någon morgondag. Skenavrättningen återkom också i flera av hans verk, framför allt Idioten. 

Ändå är det just det ordet Sveriges utrikesminister Tobias Billström vill använda när någon hängt upp en Erdogan-docka utanför Stockholms stadshus. 

En skenavrättning. 

Men, säger du, det var ju ingen skenavrättning? Inte ens i närheten?

Men, säger jag, detta öppnar ju så klart upp mängder av möjligheter för framtiden. 

Är det kanske så att politiker numera inte bara ska stifta nya lagar, utan också helt ha kontroll över språket?

Eller har Sverige fått sin första sant postmoderna regering, som ser språket inte bara som flytande, utan hela tiden vill vända och vrida på betydelser?

Snart kanske Billström bestämmer att sött är surt, att månen är gredelin och att smörgåstårta är en dryck. Eller kanske skenavrättning och smörgåstårta är samma sak? Allt är möjligt.

Regeringens hantering av språket påminner om ett barn som precis lärt sig gå och välter ner saker från nedersta hyllan. 

Enligt Ulf Kristersson styrs Sverige av en ”majoritetsregering” (helt fel).

Enligt Johan Pehrson ”säger man en sak före valet och säger en sak efter valet” (tragiskt, men uppenbarligen sant), och enligt Ebba Busch så är definitionen av felcitering att upprepa något som någon annan sagt. 

”10 kronor vid pump” betydde visst ”14 öre”. 

På gott och ont kräver denna regering en helt ny nivå av källkritik från väljarna. Vi måste nu hela tiden lyssna på vilka ord de använder, pausa klippet och fundera på om de verkligen använder rätt ord för rätt sak.

Och med det är denna smörgåstårta färdigskriven.

”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar smörgåstårtans åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.